vachtpatronen bij de bengaal

 

De vacht en de patronen bij de bengaal.

Bij bengalen onderscheiden twee basis patronen namelijk het spotted patroon en het gemarmerde patroon. De print / het patroon op de vacht van de kat kan bestaan uit verschillende soorten 'vlekken'. De soorten patronen die je tegen kunt komen op de vacht worden vaak benoemd met een van deze woorden.

-spot 

-marble

-rozet      

-pawprint  

-doughnutrozet

-speerpuntrozet / arrowhead rozet  

-schaduwrozet / clouded rozet

 

Een spotted bengaal heeft spots / vlekken die kunnen varrieren in grootte. De spots kommen ook in verschillende kleuren voor namelijk van zwart tot warm bruin. Het patroon komt het mooiste uit als de ondergrond zo licht mogelijk van kleur is zo ontstaat er een goed contrast. Ook deze kleuren kunnen varieren per kat van grijs tot rood /  oranje. Een spotted bengaal mag het liefst geen verticale strepen hebben (ribstrepen) verder word het het liefst gezien dat de spots zo horizontaal mogelijk op het lichaam geplaatst zijn.


Een marble / gemarmerde bengaal heeft vlekken / strepen die breed zijn. Het patroon staat horizontaal en / of diagonaal geplaatst op de vacht. Een bulls-eye vlek /  patroon is ongewenst. Marble katten zijn vaak warmer van kleur het liefst worden marble katten gezien met een drie kleurige vachtkleur. Vanwege de warmere kleur en het horizontaal geplaatse patroon worden marble katten vaak gebruikt / ingezet in een fokprogramma voor spotted / rozetted katten. Fokkers proberen op deze manier de patronen zo horizontaal mogelijk te krijgen met daarbij een extra mooie / verbeterde kleur van de vacht.


Een rozetted bengaal heeft rozetten / vlekken die 'rond' zijn ze kunnen varieren in grootte. De rozetten zijn duidelijk omlijnd en opgevuld met een warmere / donkerdere kleur dan de ondergrond. Bij de rozetted bengaal word het liefst dat de vacht / pels bestaat uit drie kleuren en dat de rozetten zo horizontaal mogelijk geplaatst zijn. Meestal zijn de rozetten op het midden en zijkant van het lichaam geplaatst de schouders en achterkant zijn dan gewoon gevlekt / gespot. 


De pawprint komt voor bij een rozetted bengaal. Deze print lijkt op een pootafdruk vandaar de naam. Een pawprint bestaat uit een warm midden met daaromheen op een aantal plaatsen duidelijk donkerdere 'spots'. 


Een doughnut rozet is 'rond' met een warmere kleur in het midden van de rozet de zijkant en zijn duidelijk omlijnd. 


Een speerpuntrozet / arrowhead rozet is meestal puntvormig en compleet horizontaal op het lichaam geplaatst. Deze print zie je ook bij 'wilde' tijgerkatten deze dieren hebben driehoekige vlekken met een warmrood binnenste.


schaduwrozet / clouded rozet dit zijn vlekken met aan een zijkant een soort warmer gedeelte dit lijkt schaduw. Deze rozetten komen ook voor bij driekleurige marble bengalen. 

 

Pluspunten zijn:

-een keelband

-een witte borst en witte buik met aftekening

-spots op de poten en spots of rozetten op de staart

-een duidelijk contrast

-mooie omlijnde patronen

-drie of meer tinten in de vachtskleur


de ondergrondkleur, vlekkleur en het patroon kunnen veel van elkaar verschillen. De ondergrondkleur moet warm zijn. Er moet opgepast worden dat de kleur niet te warm word als de kleur te warm is kan het tot gevolg hebben dat het patroon bruin kan kleuren ipv zwart. Als het patroon te bruin van kleur word kan het zijn dat het patroon vervaagt. De ontwikkeling van de vacht kan een paar jaar duren. De vlekkleur kan uiteenlopen van inktzwart tot variaties van donkerbruin. De donkerste vlekken (inktzwart) geven natuurlijk het meeste contrast ze vallen dan het beste op. Het patroon van de Bengaal moet zo duidelijk mogelijk afsteken tegen de achtergrond. 

 

Behalve kleurverschil tussen patroon en de achtergrond en grootte van het patroon is hierbij ticking van belang. Ticking betekent, dat in een haar meerdere kleuren voorkomen. Ticking zorgt ervoor dat het patroon vervaagd. Bij het fokken van bengalen word er geprobeerd om ticking te voorkomen en het patroon/contrast zo duidelijk mogelijk te krijgen. 


© Cattery One in a Million.
Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Nieuws - News

**


Interesse in een toekomstig kitten? Bekijk onze planning en of meld u vrijblijvend aan voor onze wachtlijst en ben als een van de eerste op de hoogte.


aanmelden voor onze wachtlijst


Benieuwd naar onze planning?..


Onze Planning


Hier vind u de combinaties terug die wij graag aan u willen laten zien dit jaar.


Let op.. plannen kunnen gewijzigd worden en is daarom onder voorbehoud.
Voor meer info of onze wachtlijst kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.


Like & volg ons op Facebook

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

               

Cattery One in a Million

Promoot je pagina ook

© Cattery One in a Million. Niets van deze website mag gebruikt of gekopieerd worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming