de charcoal bengaal

De Charcoal bengaal

Charcoal is mijn favourite variant bij de bengalen. Dit is ontstaan omdat in ons allereerste nest een charcoal bengaal geboren werd. Voor ons was dit een grote verrassing. Mijnbengaaltjes One in a Million aka Noa was de eerste Brown charcoal van Nederland en België. 

Omdat wij na het eerste jaar helemaal gek waren van haar is onze catterynaam veranderd van "Mijnbengaaltjes" naar "One in a Million". Dit alles is dus te danken aan Noa.
Cattery One in a Million - charcoal bengaal
Eigenschap van de Asian Leopard Cat

Charcoal is een kleur / vachtpatroon wat voor komt bij bengalen. Het is een "gen" wat ervoor zorgt dat het patroon en de zichtbaarheid hiervan word beinvloed.

Charcoal komt voor in verschillende kleuren waaronder bruin, zilver en sneeuw. Daarnaast komen charcoal's niet alleen in verschillende kleuren voor, ook kunnen ze net als bij "gewone" bengalen een spotted, rozetted of marble patroon hebben.

Charcoal is een kleur / eigenschap die meer gezien word in de vroegere generaties. Het is een eigenschap die dan ook uit de ALC komt (Asian Leopard Cat).

De kenmerken van een Charcoal bengaal

Een charcoal is vaak veel donkerder gekleurd dan een "standaard" bengaal. De vacht beschikt vaak over veel contrast, het verschil tussen de ondergrond en het patroon is dus groot.  

Bij een sneeuw charcoal gaat de ontwikkeling iets trager. Dit gezien een sneeuwbengaal vaak wit of licht kleurig geboren word en pas later een zichtbaar of duidelijker patroon krijgt. Bij een sneeuwbengaal zal het masker als eerste ontwikkelen.
De charocal is vaak volledig donker gekleurd behalve rond de ogen. Dit noemt met een masker of bril. Dit is het meest duidelijke kenmerk waarin je ze kunt onderscheidden.

De neusbrug van een charcoal is volledig donkergekleurd alsook vanaf de mascara lijntjes tot aan de neusbrug.

De meeste charcoals hebben een "cape" wanneer ze jong zijn. Dit is een donkere strook bovenop de rug. Vaak zijn daar wel goshtmarkings zichtbaar. Bij de ene charcoal verdwijnt de cape volledig, de andere behoud deze of behoud deze voor een deel.

De genetica

Genetisch gezien is het “gen” A locus verantwoordelijk voor het patroon. Er zijn verschillende variaties mogelijk die ieder op zijn eigen manier hun invloed hebben op de uiterlijke kenmerken van het patroon / de vacht van de bengaal.

Wanneer een kleurtest uitgevoerd word op het DNA van de bengaal zijn dit de mogelijke uitkomsten van de test op het A locus gen.  
    • A / A = Agouti, de bengaal heeft een zichtbaar patroon.
    • A / a = Drager van Non – Agouti. Dit houd in drager van een Solid kleur (sneeuw) , Smoke (zilver) of Melanistic (zwart). De kat zelf heeft een gewoon zichtbaar patroon.
    • a / a = Non – Agouti, de bengaal is Solid (sneeuw), Smoke (zilver) of Melanistic (zwart) De begaal heeft in dit geval een vrijwel effen gekleurde vacht. 
Ook charcoal word door middel van een DNA test op het A locus gen terug gevonden. Dit gen word aangeduid met Apb, het ALC gen. De mogelijkheden bij het testen op het A locus gen bij charcoal bengalen (of dragers) is het volgende.
    • Apb / Apb = een dubbel charcoal drager. De kat zelf is geen charcoal bengaal maar draagt 2 x het ALC gen wat nodig is om charcoal bengalen te krijgen. 
    • Apb / a = Een charcoal bengaal. De bengaal met dit als DNA draagt 1 x het ALC gen en 1 x het Non-Agouti gen. (smoke, melanistic of solid)
    • Apb / A = Een drager van het charcoal gen (ALC gen).
Om eenvoudig de mogelijkheden af te kunnen lezen wanneer de genen van de bengalen bekend zijn, kun je een schema gebruiken. Dit ziet er als volgt uit.

Enkel de blauwe gekleurde zijn "echt" charcoal. 
katten die enkel Apb drager zijn (of dubbel Apb) worden vaak onterecht charcoal bengalen genoemd.
Cattery One in a Million - charcoal genetica
Voorbeelden van charcoal in verschillende kleuren
deze katten wonen bij ons, hebben bij ons gewoond of zijn door ons gefokt
Share by: