Bacteriële ziekten & schimmels

Bacteriele ziekten & schimmels

Van nature dragen katten bacteriën bij zich die onschuldig zijn in kleine hoeveelheden. Wanneer deze uit balans zijn kunnen bacteriën erg gevaarlijk zijn en het dier erg ziek maken.

Er bestaan te veel bacterieen en aandoeningen om uit te leggen. Omdat het in uw voordeel kan zijn bepaalde symtomen te herkennen waardoor u naar de dierenarts kunt gaan voor hulp en diagnose willen wij hier wel een aantal ziektes bespreken. 

"Let op, dit is enkel bedoeld ter informatie, raadpleeg tijdig uw dierenarts!"

Hot Spots
 
Hot spots, het komt niet heel vaak voor maar toch herkennen we het allemaal wel. Een rode geïrriteerde en soms vochtige plek. Deze ontstaan soms plots (binnen 30 minuten). Dit kan verschillende oorzaken hebben.
    • intensief bijten
    • intensief krabben op dezelfde plek
De plekken zijn het gevolg van jeuk en irritatie en komen meer voor bij rassen met langer haar dan bij korte vachten zoals de (standaard) bengaal. 

Bij het zien van een hotspot kunt u het beste naar de dierenarts gaan voor een juiste diagnose. Deze zal de vacht rondom de spot als dat nodig is weghalen en de plek zelf ontsmetten. ook zal de dierenarts u een geschikte zalf voorschrijven. 

Bekijk samen met de dierenarts wat de onderliggende oorzaak was voor het plots bijten en of krabben. Denk in dit geval aan bijvoorbeeld een vlooien besmetting of een lange (geklitte) vacht. 

Overige bacteriële ziektes
 
Andere bacteriële infecties die regelmatig gezien worden bij katten zijn 
    • oorontsteking, veroorzaakt door proteus of pseudomonas
    • urineweginfecties, veroorzaakt door pseudomonas , proteus of bijv E.Coli bacteriën
    • darmontstekingen, veroorzaakt door samonella of E.Coli
    • sepsis, veroorzaakt door bijvoorbeeld E.Coli
    • huidontsteking, veroorzaakt door de Straphylococcen bacterie.
*Fabeltjes omtrent vlees voeren
Wij horen regelmatig de vraag of het voren van rauw vlees niet slecht is voor de katten i.v.m. risico omdat er bacterieen in rauw vlees zitten die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. 

Uiteraard dien je altijd hygiene maatregelen te treffen - handen wassen en op een juiste manier met rauwe voeding om gaan dus! Maar dit geldt evengoed voor ons eigen voedsel toch ?!

De vertering van de kat die rauw vlees eet is anders dan een kat die brokjes eet. Dit begint al in de maag. Maagsap van een kat die vers vlees eet is namelijk zuurder. De PH is anders. In de maag begint het al met het elimineren van bacteriën, eventuele wormen of parasieten al terwijl deze bij een kat die brokken eet verder het lichaam kunnen binnendringen.

Uiteraard komt ook bij een vleesetende kat een wormen en bacterie besmetting voor en moet er altijd alert met rauwe voeding omgegaan worden. Maar een kat die vers vlees eet loopt géén groter risico (mogelijk zelfs minder) op een dan een kat die brokjes eet.

Schimmels
Schimmel is persoonlijk een van mijn grootste nachtmerries om bij de dieren aan te treffen. 1 x helaas meegemaakt (in 2013) dat een poes na een dekking bij een andere cattery schimmel (ringworm) had opgelopen. De behandeling daarvan is heel intensief en geldt voor elk dier wat in de groep aanwezig is gezien het enorm besmettelijk is. 

Er zijn verschillende huidschimmels, de bekendste benaming is ringworm/ringschurft/ringvuur officieel gezien word het benoemd als "Mycose". 

Helaas is schimmel niet helemaal te voorkomen gezien het een zoonose is. Dit betekend dat wij het als mensen ook kunnen hebben/krijgen. Ook kan schimmel jaren overleven in de omgeving wat ook inhoud dat je het overal kunt oplopen en via die weg weer kunt verspreiden. Om het nog lastiger te maken kunnen dieren ook dragers zijn en het op hun manier verspreiden zonder ze zelf last hebben van de schimmel.

Schimmel kan een afwisselend beeld geven. Het geeft kale plekken, licht schilferig en rond waarbij de buitenste rand een rode ring heeft (vandaar "ringworm") tot andere vormen waarbij in het middel al terug haren groeien en de plek zich via de buitenste randen verder uitbreid. Schimmel kan erg jeuken maar ook dat is niet in alle gevallen zo. Heeft uw dier rare plekken, laat dan altijd checken bij de dierenarts. Hoe eerder de diagnose schimmel gesteld word hoe beter i.v.m. de besmettelijkheid voor mens en andere dieren.

Schimmel moet altijd met medicatie behandeld worden. Het lichaam maakt tegen schimmels geen afweer aan. Het kan zich daarom steeds verder ontwikkelen. Ook dient de omgeving goed gedesinfecteerd worden met juiste middelen die tegen schimmels en de verspreiding ervan werken. 

Alles wat wasbaar is kun je het beste wassen en ook borstels of scharen die gebuikt worden mogen niet vergeten worden. Ontsmet deze goed voor je het dier her besmet of het van het ene naar het andere dier overbrengt. 

Wanneer er meerdere dieren zijn is het ook aan te raden de groep of dier met schimmel te scheiden van de andere zodat de ruimte waarin schimmel heerst ook zo klein mogelijk blijft. 

Let op hygiene, kleding en schoenen wanneer je de ruimte betreed en weer verlaat.

Heeft het uw dier schimmel? Hou dan ook jezelf en andere gezinsleden goed in de gaten. Plots een jeukende of rare plek? De huisarts schrijft in vele gevallen na een bezoekje een zalf voor wat voor ons prima werkt. 
Share by: