voeding - KVV

Voeding - KVV

Voeding - KVV

Rauwe voeding
Onze katten en kittens zijn hoofdzakelijk vlees als voeding gewend. Ze worden groot gebracht op rauwe voeding ook wel kvv genoemd. Kvv staat voor “kant en klaar vers voer”.

Onze kittens leren als eerste vaste voeding rundertartaar te eten. Rundertartaar is namelijk zeer licht verteerbaar en het helpt de darmflora goed op te bouwen. Wanneer ze dit gewend zijn gaan we over naar rundergehakt. Dit is in principe hetzelfde alleen ietsje vetter en daardoor zwaarder te verteren. Wanneer dit goed gaat leren we ze diverse smaken kvv te eten.

Kvv kunt u vinden op diverse websites maar tegenwoordig ook op verkooppunten en in dierenwinkels. Wanneer u rondkijkt zult u merken dat er diverse merken verkrijgbaar zijn. Wijzelf voeren de merken Barfmenu en Kiezebrink.
Het verschil tussen Barfmenu en Kiezebrink is hoofdzakelijk de prijs. Daarnaast heeft Barfmenu een rol die “compleet” is. Deze “smaak” kunt u daarom dagelijks geven zonder dat de katten tekorten op zouden kunnen lopen. Kiezebrink heeft dit niet. De smaken bij Kiezebrink zijn enkelvoudig en dienen daardoor afgewisseld worden.
De smaken die wij geven zijn;
cattery one in a million - Barfmenu
Barfmenu (voorheen tinlo)
Cattery | verkrijgbaar in 500 gram en 1 kg rollen 
Barfmenu heeft daarnaast ook kleine rolletjes van 250 gram in losse smaakjes (dus afwisselen) echter zit hier ook de smaak vis bij. Vis mag uiteraard gegeven worden maar is niet populair onder onze katten. Vis heeft daarnaast een mindere bijwerking, het is laxerend. Sommige katten reageren er veel op let dus altijd op de percentages vis.
cattery one in a million - Kiezebrink
Kiezebrink
Kiezebrinkmix kip | verkrijgbaar in 1 kg rollen
Kiezebrinkmix kip-bot | verkrijgbaar in 1 kg rollen
Kiezebrinkmix eend | verkrijgbaar in 1 kg rollen en 500 gram
kiezebrinkmix konijn | verkrijgbaar in 1 kg rollen en 500 gram
kiezebrinkmix kalkoen | verkrijgbaar in 500 gram rollen
Als snacks of tussendoortjes geven wij regelmatig eendagshaantjes, kippen of lamshartjes en eendennekken

Richtlijn 
De richtlijn voor het voeren van kvv is 35gram vlees per kilo lichaamsgewicht van de kat per dag. 
Weegt een kat dus 3 kg is het 3x35 = 105 gram per dag. 

Kittens mogen tot ze 1 jaar oud zijn onbeperkt eten omdat ze in de groei zijn. Uiteraard moet er altijd gelet worden op hun gewicht. Te zwaar is nooit goed maar de richtlijn van 35 gram vlees per kilo lichaamsgewicht zal voor hun groei niet genoeg zijn. Hou de richtlijn daarom aan vanaf 1 jaar.

Bij enkelvoudige smaken is het zoals eerder benoemd noodzakelijk af te wisselen om tekorten te voorkomen. Probeer 4 a 5 smaken te voeren over een periode van 3 a 4 weken. 1 week lang dezelfde smaak voeren kan zonder problemen maar er moet uiteraard wel op gelet worden.

Bij het voeren van andere merken moet er opgelet worden of het geschikt is voor katten. Dit omdat er voor katten taurine toegevoegd wordt. Je zou dit eventueel op kunnen vangen door 1 x in de week wat hartjes bij te voeren omdat dit een hoog gehalte taurine bevat. 

Ook zit er in voeding voor honden vaak pens. Pens wordt door katten niet gegeten. Let ook op het percentage vis omdat dit laxerend kan werken net als te veel orgaan. Bij het overschakelen naar een ander merk kan het dus even zoeken zijn. 
    • Koop daarom niet te veel tegelijk van een nieuw merk of smaak tot je weet dat ze het goed verdragen.
    • De rollen koop je bevroren en bewaar je in de vriezer
    • Ontdooien doe je in de koelkast of een bakje koud water
    • In de koelkast is het maximaal 3 dagen houdbaar
    • Laat het vlees niet te lang (vooral bij warm weer) buiten de koelkast staan 
    • Als snack kun je de katten ook eendagskuikens, muisjes en bijv. kippennekken geven.
Wij geven zelf voornamelijk in de avond eten. Wanneer de kittens klein zijn wordt dit uiteraard over de dag verdeeld. Later is 1 a 2 x per dag voeren voldoende. Het voordeel daaraan is dat ze het vlees vrijwel direct opeten. Het blijft een rauw product waar met zorg mee om gegaan moet worden. Blijft het te lang staan neem het dan weg (zet het in de koelkast) en bied het later nog eens aan. 

Fabeltjes omtrent vlees voeren en wormen
Wij horen regelmatig de vraag of het voren van rauw vlees niet slecht is voor de katten i.v.m. risico op wormen. 

De vertering van de kat die rauw vlees eet is anders dan een kat die brokjes eet. Dit begint al in de maag. Maagsap van een kat die vers vlees eet is namelijk zuurder. De PH is anders. In de maag begint het al met het elimineren van bacteriën, eventuele wormen of parasieten al terwijl deze bij een kat die brokken eet verder het lichaam kunnen binnendringen.

Uiteraard komt ook bij een vleesetende kat een wormenbesmetting voor en moet er altijd alert met rauwe voeding omgegaan worden. Maar een kat die vers vlees eet loopt géén groter risico (mogelijk zelfs minder) op een wormenbesmetting dan een kat die brokjes eet.

Waarom kiezen wij voor rauw voeren?
Na eindeloos veel dingen zelf geprobeerd te hebben bij mijn eigen katten en na keer op keer nieuwe laboratoriumtesten was voor mij de maat vol. Iedere dierenarts zag dat er iets niet helemaal juist was met de ontlasting van onze katten maar volgens alle testen waren / zijn ze kerngezond. Dieetvoeding hier, andere brokjes daar dit alles gaf geen verschil of het (stoelgang) probleem werd alleen maar erger. Wanneer de dierenarts na weer een reeks testen opnieuw de eerste soort dieetvoeding aanraadde was ik het helemaal beu.

Bij thuiskomst de brokken aan de kant en gestart met BARFmenu en rauwe voeding van Kiezebrink. Verbazingwekkend hoe snel een kat deze voeding weg kan werken. Ze vinden het heerlijk! De katten en kittens kregen na 1 dag al meer energie , waren aan het spelen, kwamen veel meer om aandacht vragen. Ze voelden zich duidelijk beter. Kon rauw vlees voeden dan zo’n groot verschil uitmaken??

Na 2 weken op rauwe voeding was het verschil enorm. De ontlasting was hard, weinig en het stonk niet meer!!

Hier een filmpje om te laten zien wat het verschil in ontlasting is tussen een kat die rauwe voeding eet en een die enkel brokken voorgeschoteld krijgt.
Bent u al overtuigd?
Het geven van rauwe voeding kan de oplossing zijn voor een heleboel kwaaltjes zoals, diarree, voedingsintolerantie, jeuk, haaruitval enz enz. In onze cattery was rauwe voeding echt de oplossing!

Bengalen staan wel bekend om hun "zwakkere" darmstelsel. Vanwege onze ervaring met een tal van deze problemen in onze cattery. Zijn wij een cattery die enkel nog rauwe voeding geeft. Onze katten eten KVV (kant en klaar vers voer) en zo nu en dan wat barf en een prooi dier (kuikens, muizen)

De kittens worden ook grootgebracht op deze rauwe voeding, ze zijn dan ook geen brokken gewend** en wij adviseren daarom om deze voeding te blijven geven wanneer ze verhuisd zijn.

Voor meer info helpen we u graag op weg.

Share by: